Sundom

Kivikausilöytöjä Öjbergetillä

Sundomin esihistoria alkaa jo kivikaudella. Sen saimme tiedoksi kesällä 2003 jolloin poltettujen luulöytöjen ikämääritelmä saatiin valmiiksi. Se on vanhin ihmisjälki Vaasan alueella. Hiili 14 analyysi tehtiin laboratoriossa Helsingin yliopistossa. Analyysi kertoo että luut poltettiin noin 3800 vuotta sitten, kivikauden loppupuolella. Myös kvartsi- ja hiekkakivijäännöksiä ja poltettuja kivejä on löydetty samalta paikalta luolamaisessa tilassa ison siirtolohkareen alla. Lohkare sijaitsee noin 46 metriä meren pinnan yläpuolella tänä päivänä.

Noin 4000 vuotta sitten Öjberget oli pieni saari kaukana länsimerellä. Saari oli silloin vajaan kilometrin pituinen ja korkeintaan puoli kilometriä leveä. Lähimpään mannermaahan, nykyisen Laihian seudulle, oli lähes 30 kilometriä.

Todennäköisesti Öjberget oli silloin rikas kausiluonteinen asuinpaikka jossa ihmiset kalastivat ja pyydystivät hylkeitä. Silloin luola siirtolohkareen alla tarjosi hyvän suojan tuulta ja sadetta vastaan. Luolassa tulisija toi lämpöä ja sen yllä valmistettiin kalaa, lintua ja hyljettä. Luola saatiin kotoisaksi taljoilla ja aukkoon ripustettiin  nahka oveksi. Lisää kaivauksia tarvitaan jotta voitaisiin tarkemmin kuvailla sen ajan elämää ”Öjberget-saarella” länsimerellä.

Jatkokaivauksien yhteydessä keväällä 2005 Vasa Arbiksen johdolla löydettiin eräs mielenkiintoinen kivikauden työkalu. Pienen kivitaltan kärkiosa kaivettiin esiin.

 

  www.vaasa.fi/arbis 

soderfjarden_for_ca_3800_ar_sedan_big.jpg
Öjberget ja Söderfjärden 3800 vuotta sitten.
Lähde: Landhöjningssimulator gjord av Vasa stadsplaneverk och Svenska yrkeshögskolan 2000.

Ota yhteyttä

info@sundom.fi
- jos haluat liittyä jäseneksi Sundomin kotiseutuyhdistykseen/Sundom bygdeförening
- jos haluat esittää kysymyksiä yhdistyksestä